Entrevista a Ramon Simó, director del Festival Grec

entrevista_Simo_1042x576

‘Publiquem l’entrevista realitzada el 5 de juliol de 2015 a Ramon Simó com a obertura del Taller d’espectadors del Festival Grec 2015, entorn al lloc i el paper dels espectadors dins el festival (i en general, dins el sistema escènic), així com sobre la tasca de programació del Grec com a festival públic.’

Des que vam començar el taller d’espectadors del Grec, amb l’inici de mandat del Ramon Simó com a director, sempre hem volgut que ell fos present en el marc d’aquesta activitat per trobar-se cara a cara amb els espectadors.

Si durant les tres primeres edicions li vam demanar – i sempre s’hi ha prestat- de compartir amb els participants al taller els criteris de programació que hi havia darrera d’alguns dels espectacles que s’anaven a veure, aquest cop vam voler preguntar-li per algunes qüestions que ens preocupen entorn al lloc i el paper dels espectadors dins el festival (i en general, dins el sistema escènic), així com sobre la tasca de programació del Grec com a festival públic.

Aquestes són les qüestions que li vam plantejar, i que podeu escoltar en el vídeo:

– Per què creus en el taller d’espectadors? Els espectadors, han d’aprendre alguna cosa? [00:09]

– El mes d’octubre passat vam topar amb una editorial de la revista Artez que deia: “les escoles d’espectadors, que s’han posat desgraciadament de moda, són cèl·lules de convençuts, d’espectadors existents que volen saber alguna cosa més; no creen ni un ni mig espectador nou.” Què en penses? [4:26]

– De vegades tenim la sensació que costa recomanar, que als espectadors ens costa comprometre’ns… [7:55]

– Aquest és el teu quart any com a director del festival Grec, l’any que ve faràs l’últim, el cinquè. Quins objectius tenies i quins s’han quedat pel camí, si és que se n’ha quedat algun? [10:50]

– De què diries que va el Grec 2015? [17:30]

– Quins són els teus festivals de referència, els llocs on creus que passen coses interessants? [21:07]

– Aquest any hi ha tres espectacles de circ, això vol dir que el circ està en hores baixes? [24:15]

– Quina programació creus que han de fer els teatres o festivals públics? [27:22]

– Què penses de la participació dels espectadors en la programació? Aquest any hi ha dues propostes de música que han estat escollides per votació popular. En què ha consistit aquesta experiència i quina valoració en fas? [30:25]

– Aquest tipus d’experiències et sembla que posen en risc la figura del programador professional? O quins límits i riscos té? [36:38]

– Si jo com a espectador m’hagués de posar a programar, no sabria com posar-m’hi. Com anar més enllà del m’agrada la proposta o no m’agrada? [38:55]

– I ara que en el terreny polític hi ha tanta entrada de no professionals, creus que hi ha alguna cosa a aprendre? [42:15]

– En el nou organigrama de l’Ajuntament de Barcelona, on Cultura ha quedat ubicada dins de l’àrea de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, marca unes intencions… [45:55]