Accés obert

grec 2016 77_1042x576

Pràctica de creació col·laborativa realitzada en el marc del Festival Grec 2016, sota la conducció de la creadora escènica Marta Galán, entorn a la història del Festival, de l’amfiteatre del Teatre Grec –el seu espai més simbòlic–, els usos i usuaris d’aquest espai durant l’any, entre altres. En definitiva, de la relació entre la cultura institucional i la ciutadania.

Accés obert és el resultat d’un taller de creació per a no professionals, la majoria dels quals espectadors, realitzat el juliol de 2016 en el marc del Festival Grec. (En un article anterior explicàvem l’origen d’aquesta proposta.)

Es tracta d’una pràctica de creació col·laborativa d’un grup de 10 persones no professionals de les arts, conduïdes per la creadora escènica Marta Galán, que té lloc al llarg de 6 sessions durant el mes de juliol, amb una presentació pública el dimecres 27 de juliol.

L’acció és el resultat d’una recerca entorn a la història del Festival Grec (des de l’acció político-reivindicativa i autogestionària de l’any 1976, fins a la seva 40ª edició, ja com a festival institucionalitzat); la història del Teatre Grec, com a epicentre del festival (de pedrera d’on s’extreu el material de construcció de gran part de la Barcelona contemporània, passant per la construcció de l’amfiteatre en motiu de l’Exposició Internacional de 1929, fins a convertir-se en escenari i donar nom al festival d’estiu de la ciutat); els usos i usuaris actuals de l’amfiteatre al llarg de l’any (d’espai popular per als veïns més propers, a escenari artístic per al públic cultural); entre altres.

Partint d’aquests materials, obtinguts pels participants durant les 6 sessions del taller (a partir de cerques per Internet, converses i entrevistes amb veïns dels barris més propers al Teatre Grec i altres), la presentació pública del taller es concreta en:

1) Unes accions comunicatives els dies previs a la presentació, en diversos barris de la ciutat (Gràcia, Horta, Eixample, Poblenou, Sants, Les Corts…), en què s’anuncia la mostra pública del taller i es reparteix un full informatiu (i la posterior redifusió a través de les xarxes socials).

grec 2016 6_1042x576

2) El dia 27 a la tarda, a la plaça del Sortidor del Poble Sec, la lectura d’un manifest performatiu a partir del programa de mà de la 40ª edició del festival i les consignes i manifestos produïts pels impulsors de 1976.

grec 2016 42 b_1042x576

3) A continuació, una processó des de la plaça del Sortidor del barri del Poble Sec fins a l’accés al Teatre Grec pel passatge Martràs (la via més directa de connexió entre el barri del Poble Sec i l’amfiteatre, tot i que actualment és l’accés de servei per al teatre), en què es convida al públic a traslladar una catifa vermella .

grec 2016 47_1042x576

4) Finalment, una successió d’accions en diferents punts de les grades de l’amfiteatre Grec en què es comparteixen reflexions sobre els públics de la cultura, recollint els materials recopilats en el procés de recerca.

grec-2016-72-b_1042x576

 

Materials:

A continuació, podeu veure un vídeo-resum de la creació, el guió detallat amb totes les accions, i altres materials:

Guió de l’acció (amb fotografies de Teo Peiró).

Flyer de l’acció.

Àudio 1: Marianne Brull sobre la Ciutat del Teatre.

Àudio 2: Ramon Anglès sobre les canteres de Montjuïc.

Àudio 3: Marianne Brull sobre l’art i la cultura.