Conferència de Javier Rodrigo
“En un moment de la Història, l’educació apareix en l’àmbit de l’art com a frontissa entre l’obra artística i el públic. Per altra banda, amb les polítiques públiques en cultura, es veu necessària la connexió de les institucions modernes de l’art amb els públics, per tal d’educar-los i culturitzar-los, de fer “més cultura a la societat”, i el museu esdevé un laboratori cívic ple de contradiccions. Neixen així els serveis i programes educatius, la figura de l’educador, etc.”
Però l’educació pot entendre’s de diverses maneres: en clau transmissora-reproductiva (que s’ha criticat com a reformista, colonitzadora i paternalista) o en clau productiva-transformadora (sota la influència de l’educació popular i les pedagogies crítiques).
Partint de diversos referents de l’educació popular i les pedagogies crítiques, Javier Rodrigo exposarà algunes experiències realitzades en l’àmbit dels museus, per tal de posar-les en diàleg amb el context teatral.
Javier Rodrigo és educador d’art i investigador de Transductores Pedagogías Colectivas.
Aquesta conferència va tenir lloc el 13 de desembre de 2017 a la sala de premsa del Teatre Lliure de Montjuïc, dins d’un cicle de conferències organitzat per Agost Produccions sobre implicacions polítiques de la condició d’espectador i de públic (juntament amb El públic mediador, L’espectador ignorant i Dramatúrgies del debat).
L’activitat va rebre el suport de l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (mitjançant dues subvencions, per a la realització de projectes i activitats de ciutat, i per al desenvolupament de públics per a la cultura, respectivament), i la col·laboració de La Seca–Espai Brossa.